lørdag 13. april 2013

Uspiselig?



Jeg tenkte at jeg skulle skrive et blogginnlegg om mat. Rett og slett om mat.

Brødet som var godt i går kan virke uspiselig i morgen.
Mat er faktisk, tro det elle ei, et kjempestort problem for oss med kreft. Ikke fordi vi ikke har lyst på mat.

Her hjemme skaper mat mange konflikter, og det er ikke lett å finne noe en vil ha. En dag smaker noe kjempegodt, og neste dag smaker det ingen ting, for mye, eller får deg til å brekke deg.

Det du tror du har lyst på og gleder deg til å spise kan gå fra glede til stor skuffelse på en gang. Ofte er det nok å bare ta en bit, så sier det bare stopp, og du får bare lyst til å kaste hele tallerkenen i veggen. Det er jo verken lett for den som skal hjelpe en med å lage maten, og for den som skal spise. Og mat må man ha uansett.

Jeg sliter veldig mye med brød, og jeg bli ofte så fortvila at jeg nesten gråter. Det er ikke det at jeg ikke liker brød, men enkelte brød bare klumper seg sammen i munnen til en masse som bare vokser, og da brekker jeg meg. Og ikke er det likt for hver dag heller.

Jeg reagerer også veldig forskjellig på smaker. En dag kan et pålegg være greit, mens neste dag brekker jeg meg av det samme pålegget. Det eneste som hjelper er bare å prøve seg frem, lage en liste av ting som man synes er greit.


For meg har egg, smøreoster og enkelte typer syltetøy vært redningen. Og omelett og supper, både rett i koppen og hjemmelaga,

En grei omelett som gir grei smak er slik:

2 egg
2 skiver skinke
2 skiver ost
Skjær skinken i biter og fres den lett i panna først med en god klatt margarin.
Pisk sammen eggene og hell det over skinkebitene.
Dytt litt på eggemassen så den ikke stivner.
Stek til eggene begynner og stivne. Legg over osten skåret i biter. Brett omeletten i to og legg den på et fat. Omeletten er fortsatt litt bløt, men den stivner videre på ettervarmen.
Nå får du en saftig og god omelett som ikke er svidd på den ene siden.
Dryss på litt pepper og server med litt grønt og gjerne et stykke rista brød.

Jeg spiser ofte denne omeletten, man blir mett og god, og den gir mye næring.
 

Så var det middag da... Det er det også et problem, men jeg har lært meg å lage noe som jeg kaller våt salat, som jeg kan servere til både stekt laks og mange typer stekt kjøtt:
1 stor bunt brokkoli kappes i små «dusker»
Kok opp vann og la brokkolien koke i maks 5 min. Hell brokkolien i et dørslag og kjøl den ned.
Skjær 1/3 squash i biter, fres det lett på panna og avkjøl
1 stort rødt eple i biter
En liten bunt vårløk i biter
10 cherrytomater i biter
Paprika
Du kan gjerne putte oppi flere ting du liker, som for eksempel mais og sukkererter.
 

Dressingen:
1 beger cream fresh
5 ss sweet chili saus
Litt soyasaus 
Presset lime eller sitron
Litt pepper

Bland alle grønnsakene i sausen. Dette smaker godt.
Vi serverte dette torsdag til stekt kylling surret med bacon og båtpoteter. Smaker også veldig godt til stekt laks. Også kan den spises alene.
Håper du fikk noen nyttige tips.

2 kommentarer:

  1. Høres godt ut :-)
    Må jeg prøve en gang :-)
    Klem Heidi :-)

    SvarSlett
  2. Kjære Anja!
    Du har også overskudd til å lage god mat!
    Takk for supre tips, skal prøves!
    Klem fra Brita

    SvarSlett