fredag 22. juni 2012

Dårlige nyheter på MR

Kreften har spredt seg til hodet.

Da jeg kom på besøk til Anja i formiddag, orket hun ikke snakke. Hun var på forhånd engstelig til MR av hodet. Nå har hun fått resultatene.

Anja har fått spredning til hjernehinna, på venstre side av panna. Hun har hatt mye kvalme og trykk i hodet, og var egentlig ikke særlig overrasket, men hun hadde håpet det ikke var slik.

Det i hodet er kreften i skjelettet, så det sitter i selve skallen, men også inn i det ytterste laget av den tykke hjernehinna, dura, altså ikke «subduralt», et begrep folk flest kanskje kjenner bedre - fra TV-seriene. Det er mer alvorlig, inne i selve hjernen. Nå er det altså utenpå, og mest i benet.

Strålebehandling skal ta det, sier spesialsykepleier. Den starter allerede i dag. Samtidig har de startet opp med antibiotika. Intravenøst. Det vil ta syv dager, kanske ti. Strålingen tar ti dager, og denne gangen tar radioaktiviteten håret.

Nå er alt bare kaos, sier Anja. Det er forståelig. «Kreft på hjernen» er noe vii forbinder med raskt forløp og overraskende bortgang. Derfor er det ikke entydig beroligende når vi får høre at «strålingen skal ta det». Men dette er brystkreft-spredning, ikke hjernekreft. Og spredning til skjelettet, ikke til hjernen.

Mest av alt er dette forklaring på den kvalme og slitenhet som har gjort det så umulig å være Anja denne uka. Nå må behandlingen gå sin gang, så satser vi på nytt opphold på Hospice Lovisenberg, og derfra kan vi planlegge fremover. Igjen.

2 kommentarer:

  1. Kjære Anja og Jon!
    Nok en nedtur for dere. Men allikevel en spire av håp i det spesialsykepleier sier. Vi krysser nok en gang alt vi har av fingre og tær for dere alle.
    Klem Heidi & fam. <3

    SvarSlett
  2. Det er forferdelig trist lesing. For en nedtur. Ønsker at dere kan få noen gode nyheter når behandlingen er kommet igang og ferdig. Vi tenker og har dere i tankene våre hele tiden. Stå på og mobiliser alt av positve tanker og energi dere har begge to. Hilsen fra Kari og Willy.

    SvarSlett